неделя, май 26, 2024

50 млн. лв. остатък в болничната помощ – три часа спор между БЛС и НЗОК без решение

Три часа преговори между Надзорния съвет на НЗОК и Български лекарски съюз в Министерство на здравеопазването пред министър Стойчо Кацаров за разпределението на 50 млн. лв., които са остатък от средствата в болничната медицинска помощ. След срещата председателят на БЛС Иван Маджаров обясни, че решение няма, но разговорите са били „добри“. Добре е това, което се разбрахме, ще видим другата седмица какво ще стане, още има да говорим“, обясни на излизане пред медиите той. Бе категоричен, че специално разписано решение няма.

Следващата среща ще е в сряда или четвъртък, за да се уточни специална методика, по която да се разпределят остатъчните средства.

В специализираната медицинска помощ има икономии от 30 млн. лв., в първичната помощ – 20 млн. лв., твърдят от БЛС. От МЗ посочват по-малки цифри. Спорът е как да бъдат разпределени парите.

Стана ясно още, че управителят на НЗОК Петко Салчев не присъства на преговорите. Очаква се по-късно и от БЛС, и от Министерство на здравеопазването да излязат с позиция за срещата.

Малко по-късно от пресцентъра на МЗ съобщиха, че сближаване на позициите и продължаване на разговорите между УС на БЛС и НС на НЗОК ще продължат през следващата седмица. 

След напрежението от последната седмица двете страни седнаха на масата на преговорите, за да се обсъдят и изработят Методика за средствата, които към края на годината ще останат неизразходвани от бюджета на НЗОК и са предназначени за здравноосигурителни плащания.

Очакванията на БЛС са до края на следващата седмица да се стигне до решение.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!