вторник, април 16, 2024

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

Първите 1118 ученици заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно, съобщават от Министерството на образованието.

Те са от 46 училища в страната. Заявките са постъпили в МОН от 17 до 28 юни.

Децата ще бъдат разпределени в 103 групи и ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти.

По данни на ведомството някои пътувания са планирани още за началото на юли. Първата ваканция ще бъде от 4 до 9 юли – 56 ученици и четирима ръководители от София ще прекарат шест дни в Добринище.

Училищата са избрали както планински, така и морски курорти. Сред тях са дестинации като Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен. Одобрени са оферти за Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и други. Учениците и учителите ще отсядат основно в хотели с три и четири звезди.

Училищата изпращат в МОН попълнен формуляр и три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се проверяват за съответствие с изискванията по реда на постъпването им. От МОН поясняват, че засега няма отхвърлени заявки, а две са върнати за допълване на документите.

За първите одобрени 46 училища ще бъдат отпуснати 619 000 лева. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. В него влизат транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.

Одобрените училища са от различни населени места. Приети са заявките на осем училища от София – град, на пет от Ямбол и на четири от Пазарджик. По три училища има от област Монтана, Шумен и Разград. По две училища са одобрени от Силистра, Враца, Варна и София – област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Силистра, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян пък има по едно училище.

Първият етап от кандидатстването продължава до 31 юли. Ако след тази дата предвиденият бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!