44 000 души над обичайното са починали у нас досега

Досега имаме 44 000 починали повече от обичайното за България. Това заяви пред БНР математикът научен сътрудник в БАН Антони Рангачев.

Той уточни, че обичайната смъртност е 23 000 души годишно.

„При първата вълна от ноември 2020 г. имахме 18 000 починали – това беше най-смъртносната вълна. Декември имахме по 400 човека на ден, това е по официалната статистика. След това при пролетната вълна през 2021 г. имахме 16 000 човека смъртност, с пикова смъртност от 300 човека на ден, а сега при тази вълна имаме 10 000 смъртност, което е по 250 човека на ден за момента“, представи той сравнителния анализ на данните от последните три COVID вълни.

Рангачев обясни, че надвишената смъртност се дължи на претовареността на болниците и на факта, че хора с други заболявания не могат да бъдат хоспитализирани. Той посочи, че в момента коефициентът на надвишена смъртност към официална смъртност е над 2, което според него говори за претовареност на системата.

„Тази вълна сега ще надмине двете предишни вълни като кумулативна обща смъртост. Тя се точи вече десета седимица и не се вижда пик. Това не е добре“, предупреди математикът и добави, че докато се нормализира ситуацията, тези сега по 10 000 починали могат да станат 20 000. Според него това ще бъде най-смъртоносната вълна.

Рангачев заяви, че в момента по официални данни имаме рекорден брой починали на фона на по-ниските хостипитализации спрямо пролетната вълна. Той изрази мнение, че това са дължи на това, че делта варинтът е по-смъртоносен.

Според математика в момента трябва да се въведе локдаун. По думите му зеленият сертификат е абсолютно наложителен, но той е бил въведен твърде късно. Рангачев обаче подчерта, че за България в този момент той няма да доведе до намаляване на смъртността, а ефектът му ще се види по-дългосрочно.

„Дори по 50 000 да се ваксинират на ден, мярката просто закъсня. Тази мярка трябва да има ролята на частичен локдаун“, уточни математикът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!