понеделник, юли 22, 2024

4000 изоставени коли трябва да бъдат премахнати от софийските улици

4000 изоставени автомобила трябва да бъдат премахнати от софийски улици. Това заяви началникът на сектор „Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова пред БГНЕС.

От началото на старта на кампанията по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства през 2008 г. досега са установени близо 16 000 автомобила.

От тогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

Асенова уточни, че едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато.

„Кметът на съответния район създава комисия със заповед. В нея участва представител на районната администрация, на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление. Когато комисията установи, че един автомобил е излязъл от употреба те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила. Ако това не се случи, кметът на съответния район издава заповед и този автомобил бива принудително преместен от фирмата, с която Столичната общината има сключен договор“ , обясни Асенова и добави, че от доста време искат този срок да бъде намален на 1 месец, но това може да се случи само с промяна в Закона за движение по пътищата.

От там искат още да бъде намален и срокът по отношение на годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

Началникът поясни, че след като автомобилът бъде вдигнат от улицата се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново.

„Ако собственикът иска да си върне обратно автомобила, той трябва да плати разходите, които са направени за транспортирането му и паркинга. В случай, че не го потърси, собственикът не дължи нищо, а ние имаме ангажимент този автомобил да бъде с прекратена регистрация в отдел „Пътна полиция“ към СДВР“, допълни Асенова. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!