понеделник, юли 22, 2024

16 млн. лв. за рибарите и аквакултурите дава МЗХ

Министерство на земеделието отпуска 16 131 000 лв. за подкрепа за сектор „Рибарство и аквакултури“. Новината съобщи ресорният министър Десислава Таневa на брифинг в Министерския съвет.

Мерките са общо три: право на подкрепа по мярка 1.9 – временно преустановяване на рибарската дейност, 2.6 – подкрепа за сектора на аквакултурата за временно, спиране или намаляване на производството и мярка 5.4 – преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Емил Милев, от организация на производителите „Черноморски изгрев“, посочи, че това ще бъде първата мярка, която да подкрепи собствениците на риболовни кораби. Всяка една помощ е добре дошла. Всички инициативи са перфектни за нас, макар и да имаме известни забележки по програмата, ще ги изчисти. Забележите ни са за дисбаланса между малки и големи кораби, каза още Милев.

Tачо Пашов, председател на Асоциацията на рибопроизводителите, коментира, че промяната в оперативната програма е необходима стъпка за омекотяване на кризата от коронавируса. Всяка една помощ би била навременна. Винаги казвам, че ако сега се даде една чаша вода на жадния е по-добре, отколкото впоследствие една бъчва, изтъкна Пашов.

По думите му българският производител трябва да има правото да предложи своята стока на пазара. Производителите никога не са коментирали надценката на магазините и от Асоциацията не искат да бъдат коментирани техните цени. Ако консуматорът не приема стоката, няма да я доставяме, посочи Пашов.

В Азия и Европа се продава продукцията на българските рибари. Сега заради кризата има застой в износа, което не се отразява добре и браншът е притеснен за реализация. 3 500 тона е миналогодишното производство на черни миди в България.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!