15% по-скъпо парно от юли иска „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15% от юли, съобщава БНР, позовавайки се на публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикациите.

Предвижда се и увеличение от 32% на тока, произведен от нея по комбиниран начин.

Останалите дружества настояват цената на топлоенергията да се увеличи между 5 и 71%.

До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в КЕВР исканията си за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток.

С писмо ТЕЦ-София е поискала от енергийния регулатор отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават едва ясни сега, след публикуването им от Комисията.

Пловдивската топлофикация, която е втора по големина, още в края на март е обявила, че ще поиска поскъпване на топлоенергията си с 23%.

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново – със 71%, и в Перник – с 61%. От дружеството във Враца искат при тях увеличението да е с 41%, в Бургас – с 1/3, а в Плевен – с 16%. Най-малко поскъпване са поискали топлофикацията във Варна – със 7%, и дружеството в Сливен – 5%.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40%. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през юни. Досегашната практика обаче сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая КЕВР постановява.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!