понеделник, юли 15, 2024

14 дневна карантина за всички пристигащи в Словакия

14 дневна карантина за всички пристигащи в Словакия. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Мярката влиза в сила на 17 февруари. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи.

По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират:

  • при влизане по суша – на адрес http://korona.gov.sk/ehranica– най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република;
  • при влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр тук: https://www.mindop.sk/covid/

Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат.

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания:

  • са длъжни да останат в карантина;
  • най-рано на 8-ия ден от изолацията могат да си направят PCR тест;
  • в случай на отрицателен резултат от теста, изолацията приключва;
  • ако не си направят теста и изолацията премине без симптоми, след 14 дни карантината приключва.

Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни:

  • са длъжни да се изолират;
  • карантината им не може да приключи без PCR тест;
  • тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само, ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство.

Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва да информира съответния областен лекар.

Изключения от карантината се отнасят за:

– Работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава, заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни;

– Служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет;

– Изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Причината за затягането на ограничителните мерки са появилите се мутации на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до влошаване на епидемиологичната ситуация. Целта е ограничаване на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи.

Възможно е при проверките на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до образуване на опашки.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!