чиновниците

БСП разпространи информация, че чиновниците са получили около 118 000 000 лв. през миналата година. Новината бе оповестена от Драгомир Стойнев на пресконференция, съобщава БТА. Всичко това звучи страхотно, стига срещу тези бонуси да е имало реално извършена работа, която да бъде оценена подобаващо по време на атестирането на държавните служители, както е разпоредено и по закон, но със случаи като скандала с неработещия Търговски регистър (тази година) има твърде много въпросителни за известното на чиновнически жаргон „ДеМеСе“ (допълнителното материално стимулиране).

„Когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ увеличава числеността на чиновниците, стимулира я постоянно при положение, че за младите семейства тази година няма абсолютно нищо“, обобщи Стойнев. От „Позитано“ 20 питат какво ще се случи с излишъка от над 2 млрд. лв в края на годината, за който Министерски съвет ще вземе решение, по думите на Стойнев, „на тъмно“, без санкцията на парламента.

„Пари в държавата има, който казва, че ги няма, не казва истината“, подчерта той.

Според информацията, представена от БСП, най-много бонуси са получили чиновниците в Министерството на финансите – общо над 43 млн.лв., в МТСП са – около 13 млн.лв заедно с второстепенните разпоредители, в правосъдното ведомство били раздадени – 1,100 млн.лв., Агенцията по вписвания – 1,275 млн.лв., над 2 млн.лв на МОСВ, за летище „София“ – 1,465 млн. лв. под формата на бонуси.

Положението в българската армия

От левицата коментираха и скандала от последните дни около храненето на военнослужещите, което от три години насам се прави без обществена поръчка.През 2015 г.изтича договорът, обявена е обществена поръчка, но започват дълги обжалвания, припомни Атанас Зафиров. По думите му, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил закона, защото не е изпълнил постановление на петчленен състав на ВАС, че поръчката за хранене трябва да бъде продължена.

Вместо това МО дава пари на ръка на войниците. Каракачанов за пореден път говори „за някакви тарикати в системата на отбраната, които искат да вземат едни пари. Питаме кои са тарикатите, опитали се да откраднат едни 31 млн. лв. от храненето в армията, готов ли е да каже имената на лобистите-депутати и слага ли себе си сред тях“, коментира Зафиров.

Красимир Каракачанов нарушил и втори път закона, според социалистите, във връзка с казус със зимни полеви обувки, за които се дават около 250 лв. за чифт, докато преди две години в магазинната мрежа същите са били 129-130 лв. за чифт. МО за това също трябвало да даде обяснения.

Коментари