Свят

САЩ се скара на Унгария заради Владимир Путин

Майк Помпео САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изказа крайно критична позиция спрямо последните действия от страна на Унгария, включително за „Турски поток“. В своето изявление Помпео обвини президента на Русия, Владимир Путин в опит да създаде раздор между съюзниците в НАТО, предава агенция Ройтерс.  В критиката към централновропейската страна Помпео посочи и проблема със зависимостта от руския природен газ.

Сравнително приятелските отношения между Виктор Орбан и Владимир Путин според американския първи дипломат представляват риск за унгарската национална сигурност. По-рано високопоставен служител от Белия дом съобщи, че Помпео ще се опита да призове Унгария да се откаже от подкрепата си за „Турски поток“.

Каква е позицията на Унгария стана ясно на пресконференцията в понеделник, когато външният министър Петер Сиярто бе запитан споделя ли оценките на САЩ за Русия и ще се дистанцира ли Унгария от Москва.

„Когато става дума за сътрудничеството с Русия, това не ни пречи да бъдем надежден съюзник на САЩ и НАТО“, отговори той.

„Но аз казах на държавния секретар и за огромното лицемерие и политическа коректност в Европа, когато стане дума за Русия. „Северен поток 2“ се строи не от унгарки или централноевропейски компании заедно с „Газпром“. На Руската енергийна седмица с Путин седяха не ръководителите на унгарски енергийни компании. Вижте данните за търговията между западноевропейските държави и Русия и ще видите защо толкова ни писна да ни изобразявате като страна с тесни връзки с Русия“, заяви Петер Сиярто.

Унгария разпродава съветските МиГ-29Унгарското министерство на отбраната продава всички съветски и руски изтребители МИГ-29, които са на…Feb 11 2019bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Модният свят потъна в скръб. Карл Лагерфелд почина днес на…
error: Съдържанието е защитено!