Свят

Полярната вихрушка и нейният студ взеха 12 жертви (Снимки)

  • Полярната вихрушка
  • Полярната вихрушка

Полярната вихрушка и нейният арктически студ в Средния Запад на САЩ е взел най-малко 12 жертви, съобщава агенция „Ройтерс“. Tемператури, поставящи рекордно ниски нива бяха регистрирани в Средния Запад и някои източни щати. Невероятният студ накара гражданите на страната да не излизат от къщите си. На места органите за обществен ред и безопасност да обявят извънредно положение. Полярната вихрушка е като ураган над Северния полюс със скорост на ветровете от около 180 км/ч.

Действието се развива на около 15 до 20 км нагоре в Стратосферата, където тези силни ветрове се движат в перфектна кръгла форма. Понякога обаче те отслабват и тогава огромни количества ледено-студен въздух се стичат надолу към южните щати и правят времето необичайно студено. Температури от -20 до -25 градуса по Целзий с ледено студения вятър се усещат като -40 градуса. Полярната вихрушка дори доведе до спиране на пощенските услуги от Дакотите до Охайо, което се случва изключително рядко.

От Полицията алармират, че има голям риск от инциденти по заледените магистрали. В щата Мичиган всички държавни учреждения ще останат затворени в четвъртък. Училищата са обявили ваканция за сряда и четвъртък.

Към момента има информация за най-малко 12 смъртни случая вследствие на екстремното метеорологично време от събота в Мичиган, Айова, Индиана, Илинойс, Уисконсин и Минесота. Щатската полиция в Илинойс е спасила 21 души, които са бедствали в автобус, който е закъсал. Други медии съобщават, че на места температурата падна повече от минус 30 – минус 40 градуса, но се усеща като -50 градуса.

Чикаго беше едно от най-студените места на Земята. Близо 2000 полета бяха отменени на летищата в града. Улиците в Чикаго са празни. Отменени са и някои железопътни услуги за и от Чикаго. В Минесота бяха отчетени -48 градуса по Целзий. Дори на Северния полюс е по-топло – минус 31 градуса по Целзий. На Марс също е по-топло.

Според експерти арктическият студ в Средния Запад е в резултат на полярна вихрушка, след като горещ въздух от Мароко внезапно затопли Северния полюс, разделяйки вихрушката на части, които са започнали да се „скитат“ на юг.

 

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Модният свят потъна в скръб. Карл Лагерфелд почина днес на…
error: Съдържанието е защитено!