Свят

Зоран Заев: “Македонският език ще бъде преподаван в гръцките училищата!”

македонски език

Премиерът на бившата югославска република, Зоран Заев направи провокативно изявление, в което се твърди, че „македонският език“ в Скопие ще бъде преподаван в Гърция, съгласно Споразумението от Преспа, предава echedoros-a.gr, цитирани от Greek City Тimes.

В опит да убеди опозицията в Република Македония да гласува в полза на споразумението, премиерът на Скопие отбеляза, че особено за „македонците“ в Егейско море почти нищо не се е променило през последните 27 години въпреки  независимостта на „Македония“ – и че в рамките на новото споразумение има възможност „македонският“ език да бъде преподаван в цяла Гърция. Според Скопие „Македония на Егейско море“ се нарича гръцка Македония, която според властите през 1913 г. е „победена“ от Гърция, която след това прилага политика на „етническо прочистване“ срещу „македонците“.

Докладът в echedoros-a.gr съобщава, че изказванията на Заев са направени в парламента в опит да опровергаят забележките на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че промяната на конституционното име на страната ще бъде лошо за гражданите на Република Македония, които ще загубят своята самоличност.

Заев също така подкрепи опозицията, че гласуването за конституционни изменения ще подготви пътя за присъединяването на Бившата югославска република Македония към ЕС и НАТО.

Правителството на Заев също представи четири предложения за преразглеждане на конституцията на страната, съгласно тяхното споразумение с Гърция от юни.

Ако ратификацията на Споразумението от Преспа се одобри от Парламента на Република Македония, тогава и гръцкия парламент ще трябва да продължи с ангажиментите по споразумението.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос отговори на твърдението на македонския премиер Зоран Заев, че в бъдеще преподаването на „македонски език“, който, по неговите думи, се признава с Преспанския договор, ще бъде възможно в гръцките училища, пише онлайн изданието на гръцкия ежедневник „То Вима“. Вестникът посочва, че огромното мнозинство от гърците не признават съществуването на македонски език и македонски етнос.

 

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Едно от златните момичета в ансамбъла по художествена гимнастика Ели…
error: Съдържанието е защитено!