Свят

Един милион каталунци по улиците в шествие за независимост (ВИДЕО)

Един милион човека се събраха по улиците в Барселона, за да призоват за независимост от Испания на първия възпоменателен ден, откакто едностранно обявиха независимост през миналата година.

Поддръжниците на каталунската независимост използваха ежегодните тържества за „Диада“, за да популяризират каузата си в ден, отбелязващ падането на крайбрежната си столица срещу испанските сили през 1714 г.

Мадрид заяви, че е разположил около 600 допълнителни полицаи в района по време на шествието.

Президентът на Каталуния Ким Торра използва повод да призове за масов митинг в подкрепа на кампанията си за обвързващ референдум за независимостта.

„Правителството ни се ангажира да направи републиката реалност”, отбеляза Торра в телевизионно обръщение и добави „Да живее свободна Каталония!“.

Г-н Торра, който наследи избягалия в изгнание Пучдемон, след като Мадрид сложи край на безпрецедентен период на пряко управление, наложен в отговор на референдума за независимост, носеше жълта панделка в подкрепа на деветте активисти и политици, които бяха осъдени за ролята си в миналогодишните подтиквания за независимост.

Важните въпроси след референдума в Каталуния: Мигрантите не спират да настъпват, как ще бъдат спрени по-ефективно?*За да разберете смисъла на референдума в Каталуния пробвайте да си отговорите на следните въпроси: 1…Oct 4 2017bulmedia.net

Администрацията на Торра възроди кампанията си миналата седмица, за отцепването на Каталуния от Испания.

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Специализираната прокуратура иззе нови 500 000 лв. по делото „Арабаджиеви“,…
error: Съдържанието е защитено!