Политика

Богати срещу бедни. Синдикален бос каза грозната истина: За някои няма и зеле, за други – по 2 пилета (ВИДЕО)

„Истинският проблем на пазара на труда у нас е, че не получаваме толкова, колкото заработваме”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тревожно е също, че въпреки увеличението на средната заплата, много българи работят за по-ниска от нея, смята още Димитров. „Като цяло доходите в България растат, за миналата година сме постигнали увеличение на доходите от 12%. Проблемът е, че две трети от българите получават под средната заплата за страната, която е 1060 лв.“. Той коментира и огромната разлика във възнагражденията за заетите в отделните сектори на икономиката ни. Според проучване на КНСБ заетите в IT индустрията, например, получават пет пъти повече от работещите в ресторантьорството. „За някои има две пилета, а за други няма и зеле”, коментира синдикалистът. Пламен Димитров допусна, че ниските заплати в туризма може би се дължат на това, че много работници са в сивата икономика. Расте и броят на хората, които живеят под линията на бедност, отбеляза още Димитров. Той обаче прогнозира, че до 2-3 години ще има съществен скок в заплатите. За София се очаквало средната да стане 1000 евро.

Не е за вярване, нали? Но наистина се случи – политиците решиха да си намалят заплатите. Има обаче и една малка подробностТежки дни настъпиха за политиците, които под натиска на общественото мнение решиха да си намалят зап…Apr 13 2018bulmedia.net

Липсата на работна ръка е един от най-големите проблеми за развитието на бизнеса. Някой пак вижда решение с внос на хора отвън. Ще видим този сезон как ще тръгне и аз съм песимист. Това каза още в „Здравей, България“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
„Излъгахме украинчетата миналия сезон, дадохме им по 500 лева. Сега да видим дали ще дойдат пак и колко от тях ще са тук“, добави той. След като му бе зададен въпросът защо инвеститорите не ходят във Видин, където заплатите са близо три пъти по-ниски, отколкото в тези в София, той каза, че трябва да питаме за това бизнеса. „Очевидно няма необходимата инфраструктура и работници. Без хора, какъвто и бизнес да искаш, не може да стане.

Ние предупреждавахме години наред, че ще има проблем с липсата на кадри и този момент дойде“, заяви синдикалният лидер. „В София средната заплата е 1500 лева, а във Видин – малко над 700. Това е един от факторите, които влияят на избутването на работната сила в столицата, в Пловдив, Варна и оттам към Западна Европа“, добави той. „Северозападна България обезлюдява доста бързо, а в същото време доходите в страната растат. През миналата година сме постигнали увеличение на доходите с около 12%. Близо 115 лева сме добавили към средната работна заплата и тя наближи 1060 лева. Проблемът е, че 2/3 от българите са с доходи под нея. Най-лошото обаче е това, че не получаваме толкова, колкото заработваме“, каза още Димитров.
Източник nova.bg

Спомени от соца: От равни по-равни, ама дали? Вижте стряскащите заплати на партийците от комунистическата номенклатураПартийците от комунистическата номенклатура са получавали заплати, десетократно надвишаващи тези на …Apr 12 2018bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
През 60-те и 70-те години на миналия век България започва…
error: Съдържанието е защитено!