Политика

Богати срещу бедни. Синдикален бос каза грозната истина: За някои няма и зеле, за други – по 2 пилета (ВИДЕО)

„Истинският проблем на пазара на труда у нас е, че не получаваме толкова, колкото заработваме”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тревожно е също, че въпреки увеличението на средната заплата, много българи работят за по-ниска от нея, смята още Димитров. „Като цяло доходите в България растат, за миналата година сме постигнали увеличение на доходите от 12%. Проблемът е, че две трети от българите получават под средната заплата за страната, която е 1060 лв.“. Той коментира и огромната разлика във възнагражденията за заетите в отделните сектори на икономиката ни. Според проучване на КНСБ заетите в IT индустрията, например, получават пет пъти повече от работещите в ресторантьорството. „За някои има две пилета, а за други няма и зеле”, коментира синдикалистът. Пламен Димитров допусна, че ниските заплати в туризма може би се дължат на това, че много работници са в сивата икономика. Расте и броят на хората, които живеят под линията на бедност, отбеляза още Димитров. Той обаче прогнозира, че до 2-3 години ще има съществен скок в заплатите. За София се очаквало средната да стане 1000 евро.

Не е за вярване, нали? Но наистина се случи – политиците решиха да си намалят заплатите. Има обаче и една малка подробностТежки дни настъпиха за политиците, които под натиска на общественото мнение решиха да си намалят зап…Apr 13 2018bulmedia.net

Липсата на работна ръка е един от най-големите проблеми за развитието на бизнеса. Някой пак вижда решение с внос на хора отвън. Ще видим този сезон как ще тръгне и аз съм песимист. Това каза още в „Здравей, България“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
„Излъгахме украинчетата миналия сезон, дадохме им по 500 лева. Сега да видим дали ще дойдат пак и колко от тях ще са тук“, добави той. След като му бе зададен въпросът защо инвеститорите не ходят във Видин, където заплатите са близо три пъти по-ниски, отколкото в тези в София, той каза, че трябва да питаме за това бизнеса. „Очевидно няма необходимата инфраструктура и работници. Без хора, какъвто и бизнес да искаш, не може да стане.

Ние предупреждавахме години наред, че ще има проблем с липсата на кадри и този момент дойде“, заяви синдикалният лидер. „В София средната заплата е 1500 лева, а във Видин – малко над 700. Това е един от факторите, които влияят на избутването на работната сила в столицата, в Пловдив, Варна и оттам към Западна Европа“, добави той. „Северозападна България обезлюдява доста бързо, а в същото време доходите в страната растат. През миналата година сме постигнали увеличение на доходите с около 12%. Близо 115 лева сме добавили към средната работна заплата и тя наближи 1060 лева. Проблемът е, че 2/3 от българите са с доходи под нея. Най-лошото обаче е това, че не получаваме толкова, колкото заработваме“, каза още Димитров.
Източник nova.bg

Спомени от соца: От равни по-равни, ама дали? Вижте стряскащите заплати на партийците от комунистическата номенклатураПартийците от комунистическата номенклатура са получавали заплати, десетократно надвишаващи тези на …Apr 12 2018bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Едно от златните момичета в ансамбъла по художествена гимнастика Ели…
error: Съдържанието е защитено!