Общество

Чужденци ни избраха парчето за Евровизия, американци ни го изпяха, за нас остава гарантираният резил

Евтино клубно денс парче със страховитото име „Кости“, вяло клише и супер нефелно откъм вокални качества, най-слабото откъм певчески способности, но пък българо-американски микс от изпълнители, световно неизвестни, само една Жана Бергендорф, дето сме я чували. Това представлява на първо четене българската песен за Евровизия 2018.Разрив: Бащата на Крисия скъса договора със Слави, непрекъснатите ангажименти разклатили нервите на детето-чудоБащата на Крисия е скъсал договора й със Слави Трифонов. Детето-чудо, което ни класира на второ мяст…Feb 9 2018bulmedia.net

Отсега се очертава звучен провал, но в БНТ не мислят така и са горди, че парчето било модерно и пеело за непреходни ценности. Защото, видиш ли, на Земята имало само плът и кости, а друго си е да се пуснеш във Вселената, както се пее в песента. Даже щатският сериал „Кости“ звучи по-жизнерадостно от елегията на лирическия евровизионен герой, дето е набеден за български.

Но, и да преглътнем „черната дупка“, в която ни хвърля текстът, поне музиката да беше запомняща се и шлагерна. Нищо подобно, микс от безвкусица, кич и денс бъркоч с малко щипка фолклорен мотив, за да отговаря на евтината рецепта за етнозвучене и комерсиален саунд. Евтино, евтино, та чак дрънка! Не че и Евровизията не е поевтиняла през последните години, но това е друга тема.

И отиваме до същината – БНТ организира конкурс за поредна година без да пита зрителите, на тъмно. Кани чужденци за автори, изпълнители, продуценти и дори жури – обидно за нация, която е достатъчно известна с музикалните си таланти. Данъкоплатците, които издържат обществената телевизия, дори не можаха да чуят 13-те кандидатствали песни, с изключение на парчето на Вида Пиронкова, което е брилянтно и определено можеше да ни представи достойно, колкото и да е политизиран въпросният песенен конкурс. А песента на Вида я чухме, не защото БНТ повдигна завесата над конкурса, а защото самата авторка си я пусна, омерзена от класацията на тъмно.

Явно всички музикални спецове и вкусове у нас са демоде, българските творци нищо не разбират, публиката – барабар с тях, не сме капацитети, направо аборигени в музиката. Сигурно това е причината нито едно българско име да не присъства в елитния списък на спецовете със слух и вкус към комерса и към евровизионните сапунки. Понеже ние нищо не разбираме, а парчето трябва да заковава младежката аудитория и да е комерсиално. И без врачка ще направя прогноза, че парчето ще закове, ама дъното на класацията. За финал даже и да не помисля.

Ето го квалитетното /?/ международно жури, избрало коя песен да представя България, понеже ние сами не можем: Гавин Ламбърт – бетинг анализатор на евровизионния пазар; Гордън Бонело – телевизионен продуцент и режисьор на „Детската Евровизия“ 2014 до 2017; JOWST – певец, музикален продуцент, представител на Норвегия на „Евровизия“ 2017; Ян Федерсенс – журналист, музикален критик, АРД Германия; Теофилос Поцумпурис – певец, композитор, част от Freaky Fortune – Гърция 2014; Рони Ларсон – шведски лайфстайл журналист, qx.se, част от журито на „Мелодифестивален“; Олга Саламака – телевизионен продуцент. Рръководител на белоруската делегация на „Евровизия“; Пол Кларк – телевизионен продуцент – Blink TV и SBS Австралия; Уилям Лий Адамс – главен редактор, wiwibloggs.com; Оле Тьопхолм – радиоводещ, музикален редактор, коментатор на „Евровизия“ за DR, Дания; Гига Кукианидзе – грузински композитор, музикален продуцент на Детската Евровизия 2017; Март Нормет – телевизионен продуцент, ръководител Eesti Laul; Ивън Спенс – радиоводещ, колумнист на Forbes и др.. Амината Савадого – певица и композитор. Представя Латвия на Евровизия 2015; Константин Худов – украински телевизионен продуцент. Продуцира участието на Азербайджан на „Евровизия“; Мадс Гримстад – оперен певец, проектен ръководител на Universal Music Дания; Тали Ешколи – телевизионен продуцент, Израел; Кристер Бьоркман – продуцент на шведския „Мелодифестивален“, „Евровизия“ 2013, 2016, 2017; Никола Калиджоре – ръководител на италинската делегация на „Евровизия“, RAI Италия; Висенте Рико – журналист, редактор в eurovision-spain.com, организационен екип ESPre-Party, Мадрид.Прогнозите на Гугъл рядко бъркат! Ето кой е с най-големи шансове да спечели „Евровизия“!Google направи прогнози за победителите на международния певчески конкурс Евровизия, който започва д…May 9 2017bulmedia.net

И без врачка ще направя прогноза, че парчето ще закове, ама дъното на класацията. За финал даже и да не помисля. Но ние, българите, нищо не разбираме от музика, можем само да се срамуваме. Имаме право обаче да кажем – баста. Крайно време е БНТ да вдигне ръцете от избора на българска песен за Евровизия и да го остави в ръцете на зрителите, които я издържат. Нали така беше приказката – който плаща, той поръчва музиката, а? Другите европейски страни и обществени телевизии, които участват в конкурса, не подценяват зрителите си и традиционно избират участника си с гласуване и с концерт на живо. Сигурна съм, че организаторите на българското участие в Евровизия веднага ще даде контрадовод – да, ама пак ще пратим чалга, като в недалечното минало със Софи Маринова. Ами, не класирайте чалга във вътрешноведомствения си конкурс и няма да бъде избрана! А българинът има слух, има и вкус, и може да пее, стига сте го подценявали! В противен случай ще си спомняте само за Елица и Стунджи, Поли Генова и Кристиян. Те обаче можеха да пеят.

Автор: Ива Капкова

Източник: Канал 3

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Наркобанда е ползвала услугите на две от най-големите куриерски фирми…
error: Съдържанието е защитено!