Любопитно

Глобяват с 2.6 млн. кафе „Нова Бразилия“ заради имитация (Снимка)

кафе "Нова Бразилия"

Една от родните марки кафе ще отнесе солидна глоба от 2.6 млн. лева, защото си е позволила да изкопира чужда опаковка. Глобата е заради копието на визията на кафе „Нова Бразилия“ на чужд бранд, съобщава Moreto.net.

Първата санкция е в размер на 40 хил. лева и е за „Агро Фуудс България“ ЕООД, а другата е в размер на 2 574 060 лв. (6 % от общия оборот на дружеството за финансовата 2017 г.) и е за „Балкам Груп“ ЕООД.

Производството е образувано по искане на „Якобс Дау Егбертс БГ“ ЕООД, гр. София и „Якобс Дау Егбертс ОПС БГ“ ЕООД.

В хода на проучването по преписката е установено, че в периода от месец декември 2017 година до настоящия момент „Балкам Груп“ ЕООД произвежда и разпространява на пазара въпросния продукт по поръчка на „Агро Фуудс България“ ЕООД. Става дума за вакумна опаковка в разфасовки от 200 грама, носеща името „Brazil Selection Gold“. Външният й вид изключително наподобява този на кафе „Nova Brasilia“, което се произвежда от жалбоподателите.

Имитиращата опаковка създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите относно произхода и/или производителя на съответната стока по начин, по който да се повлияе негативно върху конкурентната среда, посочват от КЗК. Допълват, че кафе „Nova Brasilia“ е придобило значителна известност и разпознаваемост по време на дългогодишното си присъствие на българския пазар. Принос има наложената и непроменяна през целия период на предлагане опаковка. Именно това води до извода, че създадената имитация целѝ по-добра реализация на пуснатия на пазара подобен вид продукт.

Попариха „Meтpo“ с глоба от 15 млн. лв. след жалба на „Лидл“Попариха „Meтpo“ с глоба от 15 млн. лв. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 14.97 млн…Feb 5 2019bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Модният свят потъна в скръб. Карл Лагерфелд почина днес на…
error: Съдържанието е защитено!