Любопитно

За мнозина това е най-великата френска песен. За нас е един незабравим химн на любовта от Жак Брел (ВИДЕО)

Въпреки че ни напуска твърде рано и само на 49 години, Жак Брел е считан и до днес за един от големите майстори на френския шансон. Неостаряващият му шлагер Ne me quitte pas, който Брел изпява за първи път през 1959 година, за мнозина е считан за най-добрата френска песен и оглавява множество класации във Франция. Въпреки че Жак Брел е белгиец и въпреки пословичния шовинизъм на французите по отношение на музиката и киното.
Жак Ромен Жорж Брел е белгийски певец, автор на песни, актьор и режисьор, роден на 8 априв 1929 година в Шербек. Започва кариерата си като композитор и певец, но успехът не идва лесно. През 1966-1967 година, когато вече е на върха, се отказва от пеенето и започва да се снима във филми. Умира от рак на белия дроб след дълго боледуване в болницата „Авицена“ в Бобини, Франция на 9 октомври 1978 година. Ето какво творчество ни е завещал Жак Брел, като песента Ne me quitte pas, издадена през далечната 1959 година несъмнено е една от перлите в короната на талантливия артист.Няма как тази френска песен да не разтопи душата: Помните ли този златен хит на Далида и Ален Делон (ВИДЕО)Френските шансони са едни от най-романтичните и емоционалните в музикалния свят. И въпреки че пикът …Mar 6 2018bulmedia.net

Дискография
1953: „La Foire / Il y a“
1954: „Jacques Brel et ses chansons“
1957: „Quand on n’a que l’amour“, „Heureux Pardons“, …
1958: „Je ne sais pas“, „Au printemps“, …
1959: „La Valse à mille temps“, „Ne me quitte pas“, „Je t’aime“, „Isabelle“, „La Mort“, …
1961: „Marieke“, „Le Moribond“, …
1962: „Olympia d’octobre 1961“
1963: „Les Bigotes“, „Les Vieux“, „La Fanette“, …
1964: „Jef“, „Les Bonbons“, „Mathilde“, „Amsterdam“, …
1964: „Olympia 1964“
1965: „Ces gens-là“, „Fernand“, …
1967: „67“, …
1968: „Vesoul“, „L’Éclusier“, …
1970: „L’Homme de la Mancha“
1977: „Les Marquises“
1988: „L’Intégrale“
2003: „Coffret intégral 2003“

Филмография
1968: „Les Risques du métier“ (режисьор Андре Каят)
1968: „La Bande à Bonnot“ (режисьор Филип Фурасти)
1969: „Mon oncle Benjamin“ (режисьор Едуар Молинаро)
1970: „Mont-Dragon“ (режисьор Жан Валер)
1971: „Les Assassins de l’ordre“ (режисьор Марсел Карне)
1971: „Franz“ (режисьор Жак Брел)
1972: „L’aventure c’est l’aventure“ (режисьор Клод Льолуш)
1972: „Le Bar de la Fourche“ (режисьор Ален Льован)
1973: „Far West“ (режисьор Жак Брел)
1973: „L’Emmerdeur“ (режисьор Едуар Молинаро)

Да се насладим на този златен български шлагер. Поздрав с тази любима на поколения българи песен (ВИДЕО)Лиричните песни не се удават на всеки музикант и по тази причина голяма част от тях не залагат на то…Mar 9 2018bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Дългогодишният телевизионен водещ, евродепутат и партиен лидер на "Презареди България"…
error: Съдържанието е защитено!