Любопитно

Бури и градушки помляха България: Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив (ВИДЕО)

Градушка удари югозападните части на България. Будни граждани съобщиха за гръмотевици, град и дъжд в Пловдив и села в региона, съобщава Нова телевизия. Вижте какво бедствие сполетя жителите на с. Боголин. Градушка се изсипа в югозападното село между две общини – Сатовча и Хаджидимово. Много от земеделците загубиха подготвената реколта. Това се е случило само в малкото селце Боголин. Другите съседни села – Абланица и Вълкосел, не са пострадали. Жителите на Боголин направо са изумени от случилото се, защото цялата реколта, която са засадили, е загинала от огромната градушка“, пише Елхан Максимов.
Силен гръм падна в пловдивския район Източен до Преспите преди минути, сигнализираха местни жители, пише TrafficNews.bg. Един от тях дори е направил клипче, което е „хванало“ звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив започна да се излива проливен дъжд, сега гръмотевици раздират небето над тепетата.

Народни поверия: В четвъртък не се работи, а петък е най-опасният ден. Ето подробностиСедмицата, която тече в момента се нарича Тодорова седмица. Тя продължава от Сирни Заговезни до Тодо…Feb 22 2018bulmedia.net

За ужас на животните, и най-вече домашните кучета, гръмотевиците са толкова често – като истинска канонада от фойерверки – само че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за пострадали от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все пак не е лошо да вземете мерки, за да се предпазите ефективно по време на гръмотевична буря Как да стане това? Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии. Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства. Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м.

Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици. Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон. Не се препоръчва отварянето на чадър заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.
Източник blitz.bg

Цял град не вярва на очите си: Падна градушка с големината на диня, материалните щети са огромни (ВИДЕО)Ледени късове с диаметър до 20 см се изсипаха от небето над гр. Кълман, Алабама, и причиниха щети за…Mar 23 2018bulmedia.net

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Едно от златните момичета в ансамбъла по художествена гимнастика Ели…
error: Съдържанието е защитено!