Криминално

Каналджиите крият бежанци под носа ни около София

Във вилна зона Владо Тричков и в сеседното на премиерската Банкя, с. Иваняне са две от станалите известни като скривалища за бежанци бърлоги. Каналджиите, които са ги крили на двете места, използвали необитаеми вили и постройки.

Двете села са били спирки преди бежанците да продължат по своя път към Европа. В бърлогите те престояват по 24 часа, където ги държат заключени докато дойдат превозните средства, с които да бъдат извозвани. Плащането ставало през системата Хавала. Това е система, която се използува по принцип за препращане на законни средства, но нейната анонимност и минимална документация я правят много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи и терористи.

Привлекателността на този начин се крие в неговата икономичност. Да събереш няколко превода на отделни хора и да ги изпратиш като един в дадено място намалява значително трансферните такси и за стопанина на сумата и за посредника. Хавала действа още и много по-оперативно, благодарение отсъствието на бюрократични пречки и простотата на механизма – поръчките се осъществяват чрез телефон, факс или електронна поща, а „живите пари“ се предават твърде често направо на адресанта.

Най-голям брой на групи бежанци откриваме в районите на вилните зони във Владо Тричков. Причината е, че повече от половината имоти там са необитаеми или с неясна собственост. Това ги прави добри скривалища“, разказват криминалисти. По думите им, от известно време се натъкват и на мигранти в районите на Ихтиман и Вакарел, както и край село Световрачене, където преди седмици беше сгащена поредната група афганистанци и сирийци.

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Направи добро и го хвърли в морето. Много често отваряме…
error: Съдържанието е защитено!