България

Милион и половина лева за броене на комари по Дунава

Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всякога – обществената поръчка за изработване на географска система за наблюдение на насекомите е набъбнала до близо 1,5 млн. лв., съобщава бТВ.

Според местните власти системата за броене на комарите не била точно за броене на комарите, а за тяхната регистрация.
Оскъпяването се дължи на факта, че са проведени две социологически проучвания, а също и информационна кампания. Оказва се, обаче, че властите са се намесили и са наложили санкции.
На 2 февруари изтече финалният срок за изпълнението на тази обществена поръчка, възложена на Асоциацията на дунавските общини.Посегнаха на традицията! „Малката ракия“ става 25 грама заради ЕС25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се разб…Aug 20 2017bulmedia.net

Самата система е на стойност 956 хил. лв., но към края са добавени 442 хил. лв. за проучвания, публичност, преводи и документи, и още близо 26 хил. лв. за оборудване, пътни и квартирни.

За информационната система, която струва 1,5 млн. лв., заданието за обществената поръчка е само страница и половина, казват експертите. Според тях това е проект с описана функционалност за не повече от 30 хил. лв.
Според Антикорупционния фонд, който е сезирал властите за поръчките на Асоциацията, 10 от 10 техни договора са санкционирани от МРРБ.

Причините са три – недостатъчно точен предмет на договора, незаконосъобразна методика за оценка и липса на прозрачност по време на оценката.
Оказва се, че системата за комарите е малка част от цялата картина. Стойността на проектите е общо около 4 млн. лв., а финансовите корекции по тях са около 300 хил. лв.

От Асоциацията казват, че ще обжалват намаляването на парите им. Неин председател всъщност е кметът на Русе и има свои аргументи. По думите му смисълът на този проект е не да брои комарите, а да локализира местата, където трябва да има превенция.

Русе дава като община за пръскане срещу комари около 300 хил. лв. годишно.
Системата и сайтът вече функционират, въпреки че активният сезон за регистрация на комарите е лятото.Васил Иванов изригна във „Фейсбук“: Няма такава държава! Аз го разобличавам, те го правят…Васил Иванов избухна с нов пост във „Фейсбук“, след като стана ясно, че няколко депутати от ГЕРБ ста…May 9 2017bulmedia.net

Източник: Десант

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Обичам ви, но това не е даденост. Факт е, че…
error: Съдържанието е защитено!