България

Каракачанов кипна: Положението е нетърпимо, ромите са изключително нагли, търпението свърши

каракачанов

Ромите в България станаха изключително нагли! Това не може да продължава вече. Търпимостта на българското общество се изчерпа. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна по спешност в пловдивското село Войводиново, след като на Богоявление двама братя роми пребиха жестоко 33-годишния военнослужещ от Специалните части Валентин Димов. Причината била, че мъжът им направил забележка.

„Нужна е цялостна програма за решаване на проблема. Ето и част от мерките, които трябва да бъдат взети: обвързване на социалните помощи с образование и труд, задължително училище, иначе няма помощи, както и трудово-образователна повинност. Незаконните постройки също са друг проблем. В гетата е скотска история – без морал. Хлапета бият наред. Програмата е направена и ще я внеса за обсъждане в Министерския съвет. Няма смисъл да се чака и търпи повече“, допълни Каракачанов.
Военният министър е посетил пострадалия снайперист в пловдивската болница „Свети Пантелеймон“.
„Той е със средна телесна повреда. Има много кръвонасядания по лицето и счупена скула. Нападателите са го удряли само по главата. Утре ще бъде опериран и няколко дни след това ще бъде изписан“, каза още Каракачанов.

Той ще разговаря с кмета на Община Марица Димитър Иванов, с кмета на селото Димитър Тосев, както и с директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Илков.
„Така не може да продължава. Хората не могат да търпят и не са длъжни да търпят една част от населението, която смята, че има само права и не иска да разбере, че има и задължения. Трябва да спазва закона, трябва да уважава живота, здравето и имота на своите съграждани“, обясни военният министър.

33-годишният снайперист от Специалните части Валентин Димов, който беше пребит по особено жесток начин от двама цигани в пловдивското село Войводиново на Богоявление, е бил удрян само в главата. Това разказа баща му Георги Димов пред БТВ.
По думите му, синът му, който е баща на две малки деца, е в тежко състояние в пловдивска болница, а лекарите са казали, че трябва да претърпи поне две операции. Валентин е със счупени скули, нос и спукано тъпанче.
„Нападателите нямат никакво нараняване. Те го повалят на земята. Нищо не си спомня. Ударите са само в главата. Семейство от Сливен и една съседка са му помогнали. Други хора пък са се обадили на МВР и Спешна помощ. На нас ни се обади дъщеря ни. Валентин не е имал възможност да ми се обади. Толкова жестокост защо?! Нямам обяснение“, каза още Георги Димов.
Съпругата му през сълзи допълни, че синът им категорично не е предизвикал ромите, а просто е направил забележка.
„Ние сме родители и си познаваме момчето. Но питайте и неговите колеги, приятели какъв е той“, плачеше жената.

Кметът на Войводиново Димитър Тосев обясни, че през цялата нощ в селото е имало полицейско присъствие, за да не се допусне ескалация на напрежението. Снощи стотици съселяни на Валентин Димов се опитаха да нахлуят в ромската махала, но бяха спряни от жандармерия и полиция. До сблъсъци не се стигна, след като униформените свалиха каските си. По думите на Тосев, във Войводиново и в миналото е имало проблеми с хора от ромската махала и винаги се е стигало до едно и също нещо- незаконните постройки.
„Ще има още протести. Всички искаме да живеем спокойно. Не искаме втора Катуница в нашето село. Всяка вечер в 18 часа ще бъдем на улицата. Не са чести инцидентите с роми във Войводиново, но те правят каквото си искат“, категорични са хората в пловдивското село.
Протестиращите са разгневени от разказите на очевидците на побоя, според които, когато бащата на двамата братя биячи дошъл на място и се опитал да спре побоя над Валентин Димов, единият му син се обърнал и му казал: „Остави ме да го довърша“.

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Обичам ви, но това не е даденост. Факт е, че…
error: Съдържанието е защитено!