България

Бойко Борисов със сериозно обещание за горивата

Бойко Борисов със сериозно обещание

Бойко Борисов със сериозно обещание за горивата. „Ще покажем пътя им от танкера до бензиностанцията. Направихме контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация – агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска“, заяви премиерът, който участва в работно съвещание в ГДБОП за противодействието на контрабандата на горивата.

Очаква се с новоизградената система за 24-часово видеонаблюдение на движението на горивата от танкерите до бензиностанциите, създадена към контрабандния център на ГДБОП, да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.
В сряда премиерът обяви, че ще се приемат и сигнали от граждани чрез специална точка за контакт. Всички следени канали ще се пазят в сървър, за да могат да се правят проверки при съмнения. Целта на контрола била да се свие контрабандата на горивата, както вече било направено при цигарите – от 34% преди около 5 години тя е сведена на 5%.
„Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези – защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната власт не е известно, чуваме приказки как са изпуснати милиарди, поканили сме тук и депутати“, коментира Борисов.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов припомни, че Координационният център за борба с контрабандата бе създаден през 2015 г.
„За 3 години и половина Координационният център се утвърди като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата. Ще покажем как институциите, представени в Координационния център, и имат пряко отношение в контрола в тези рискови сектори, какъвто е този на горивата, извършват този контрол“, посочи той.
Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол – работим в тази посока, каза пък директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.
„Контролът ни е процес, който предстои да се надгради. Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад“, допълни Костов.

loading...
До горе
Препоръчваме ви
Модният свят потъна в скръб. Карл Лагерфелд почина днес на…
error: Съдържанието е защитено!